Vanliga fall Försäkring

Här har du möjlighet att läsa "Vanliga fall" som är skrivna för att illustrera ärenden som är vanligt förekommande på försäkringsområdet.

 • Vem äger motorcykeln?

  I november 2008 stals en motorcykel. Erika, som stod för motorcykelns försäkring, fick ingen ersättning eftersom försäkringsbolaget hävdade att motorcykeln inte var hennes utan hennes sons. ARN avslog Erikas krav. Läs mer Vem äger motorcykeln?
 • Vad hände med ringen?

  Eliza förlorade sin ring, men kunde inte visa hur det gått till. Då fick hon ingen ersättning från sitt försäkringsbolag och fick heller inte rätt i ARN. Läs mer Vad hände med ringen?
 • Avbeställningsskydd vid resa

  Greta och hennes man köpte en veckas semesterresa till Turkiet. Resan betalades med ett kontokort. Enligt avtal med kortföretaget ingick det därmed en kompletterande reseförsäkring med bl.a. ett avbeställningsskydd. Tre dagar innan avresan drabbades Greta av krampanfall och togs in för vård på sjukhus. Resan fick ställas in. Läs mer Avbeställningsskydd vid resa
 • Olycksfallsförsäkring – ”oförutsedd yttre händelse”

  Under en brännbollsturnering drabbades Per av en plötslig och häftig smärta i båda hälarna. Eftersom smärtan och svullnaden inte gick över uppsökte han läkare. Diagnosen blev partiell hälseneruptur och ledde till att Per opererades. Per yrkade att skadan skulle omfattas av och ersättas av hans olycksfallsförsäkring. Läs mer Olycksfallsförsäkring – ”oförutsedd yttre händelse”
 • Hemförsäkring – plötslig och oförutsedd skada

  Karin råkade ut för en skada i sitt hem. Fyra linneskåp hade plötsligt rasat i hennes vardagsrum och förstört stolar, bord, TV m.m. Hon yrkade att skadan skulle omfattas och ersättas av hennes hemförsäkring. Läs mer Hemförsäkring – plötslig och oförutsedd skada
 • Är det en skada att tappa bort något?

  Under en längre promenad råkade Göran tappa bort sin kamera. Han yrkade ersättning motsvarande kamerans värde ur sin trygghetsförsäkring. Läs mer Är det en skada att tappa bort något?
 • Försäkringstagaren ska bevisa skadans storlek

  Leifs hus brann ned till grunden. Skadan ersattes av hans villahemförsäkring. Leif menade dock att den ersättning han fått inte täckte skadorna fullt ut. Leif yrkade ersättning med ytterligare 300 000 kr för skadat lösöre. ARN avslog hans krav mot försäkringsbolaget. Läs mer Försäkringstagaren ska bevisa skadans storlek
 • Läkarintyg krävs om det står i försäkringsvillkoren

  Carina krävde att få en ersättningsresa för hela familjen via reseskyddet i sin hemförsäkring. Försäkringsbolaget sade nej till kravet. Förutsättningarna för att få en ersättningsresa var inte uppfyllda enligt försäkringsvillkoren. Carina skulle behövt visa ett läkarintyg. Läs mer Läkarintyg krävs om det står i försäkringsvillkoren

Vanliga fall: regler vid köp av vara & tjänst

Här hittar du vanliga fall där områdesanknytning inte är så tydlig. Fallen visar på regler kring köp av varor och tjänster, till exempel öppet köp eller ångerrätt.

Läs tvisteområdesoberoende vanliga fall

Rådgivning på försäkringsområdet

Konsumenternas försäkringsbyrå hjälper privatpersoner att tolka villkor, beskriver lagar och regler, informerar om och jämför bank- och försäkringsprodukter och beskriver hur du går vidare om du är missnöjd med ett beslut.

Läs mer på Konsumenternas försäkringsbyrås webbplats