Vanliga fall Textil

Här har du möjlighet att läsa "Vanliga fall" som är skrivna för att illustrera ärenden som är vanligt förekommande på textilområdet.

 • En vara är inte felaktig om konsumenten haft anledning att räkna med en sämre hållbarhet

  Sirpa köpte jeans av en typ som vid tillverkningen behandlats för att se slitna ut. Redan efter tre månader hade de slitits mellan benen. Efter sex månader reklamerade Sirpa till företaget som hävdade att det rörde sig om slitage. I sitt beslut menade ARN att varan inte var felaktig eftersom den inte avvikit från vad konsumenten haft anledning att räkna med. Sirpas krav avslogs. (Änr 2005-8248)
 • Köp av en felaktig vara kan hävas om reparationen tar för lång tid

  Nera köpte en barnoverall. En av tryckknapparna lossnade efter två veckor. Hon lämnade in overallen för reparation i butiken men efter nästan två månader var den ännu inte lagad. ARN gav henne rätt att häva köpet. (Änr 2006-2918)
 • Rätt att häva köpet av vara som förstördes i tvätt trots att tvättråden följdes

  Christina köpte en tunika för 1 900 kr. Efter att hon lämnat den till tvätt smälte pärlorna runt urringningen. Christina klagade både till tvätteriet och säljaren. Kemtvätten hade följt tvättråden. ARN beslöt att varuhuset skulle låta Christina häva köpet eftersom tunikan var felaktig. (Änr 2009-10463)
 • Tillräcklig information om torrfällning

  Yasemin köpte ett par jeans för 1 000 kronor. Jeansen torrfällde mycket, även efter tvätt. Läs mer Tillräcklig information om torrfällning

Vanliga fall: regler vid köp av vara & tjänst

Här hittar du vanliga fall där områdesanknytning inte är så tydlig. Fallen visar på regler kring köp av varor och tjänster, till exempel öppet köp eller ångerrätt.

Läs tvisteområdesoberoende vanliga fall